Inspirativan razgovor s ovogodišnjim članom žirija Star Film Festa

Vodili smo veoma ugodan razgovor s Hrvojem Selecom, režiserom animiranih filmova, a od ove godine i član žirija Star Film Festa. Pročitajte dio inspirativnog razgovora.

Hrvoje se bavi animiranim filmom. Po njegovom mišljenju hrvatska je  kinematografija itekako važna i poznata u svijetu. Naravno, govori o nezaobilaznoj Zagrebačkoj školi crtanog filma koja je kao pokret nastala sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Ta inicijativa karikaturista, strip crtača i ilustratora razvila je ne samo animaciju već i grafički dizajn naše zemlje. Iako je prošlo više od pedeset godina njihovog djelovanja, nezaobilazna su inspiracija i danas. Ponosan je što je imao prilike upoznati brojne autore iz tog razdoblja. Najviše ga privlači animirani film naravno, s obzirom na to da se istim bavi amaterski od svoje osme godine, a danas i profesionalno. Iako je tada to bila rijetkost, početkom devedesetih imao je sreće što je u njegovom gradu već tada djelovala udruga VANIMA u kojoj danas radi. Kao najbolje hrvatske animirane filmove i njihove redatelje ističe autore poput Nedjeljka Dragića, Borivoja Dovnikovića, Dušana Vukotića, Vatroslava Mimicu, ali i kasnije predstavnike hrvatske animacije,  Krešimira Zimonića, Joška Marušića i Simona Bogojevića Naratha. Zasigurno je svima najpoznatiji animirani film Surogat koji je dobio prestižnu nagradu Oscar davne 1962. godine, a vrijedi spomenuti kako je to prvi film nagrađeni film Oscarom van granica SAD-a. No gledajući nove generacije naših animatora možemo reći da nas čeka perspektivna budućnost.

 Iako znamo čuti kako u Hrvatskoj postoji jako puno filmskih festivala Hrvoje vjeruje da je to dobro za sam razvoj audiovizualne djelatnosti. Danas s dostupnošću tehničke opreme svatko uz malo volje i interesa može napraviti film, no festivali su tu da daju pozornost onim kvalitetnijim autorima koje na neki način time možda motiviramo na profesionalno bavljenje filmom. Ujedno su festivali odlično mjesto na kojem se autori upoznaju, druže i razmjenjuju informacije, a ujedno mogu doživjeti reakciju publike na svoj rad što je itekako bitno za daljnje stvaranje.

Hrvoju je ovo prvo sudjelovanje na Star Film Festu i ovom prilikom zahvaljuje organizatorima što su ga pozvali da bude dio žirija festivala. Motiviran je doživjeti festival iz jedne za njega drukčije perspektive, ovog puta ne kao autor ili mentor. Njegov savjet mladim umjetnicima je : „Svakako treba vjerovati u sebe, biti strpljiv jer uspjeh rijetkima dođe preko noći, ali i treba konstantno raditi na sebi.“, te ga uistinu treba poslušati i primijeniti.