Intervju sa Britt Raes

Donosimo vam razgovor s Britt Raes, autoricom višestruko nagrađivanog animiranog filma “Catherine“, koji je također odnio nagradu za najbolji animirani film prošlogodišnjeg Star Film Festa. Animatorica i ove godine sudjeluje na Festivalu, no ne kao natjecateljica, već kao članica stručnog žirija Star Film Festa. U nastavku saznajte više o mladoj Belgijanki čiji su animirani filmovi osvojili svijet.

 

Prošle si godine osvojila nagradu Star Film Festa za svoj animirani film pod nazivom “Catherine”. Što ti ta nagrada znači? Misliš li da ovakva vrsta nagrade može utjecati na tvoju karijeru?

Britt: Svaka je nagrada priznanje za rad, stoga mi osvajanje ove nagrade puno znači na osobnoj razini. Catherine je moj prvi profesionalni kratkometražni film pa mi je ovo veliko ohrabrenje u ambiciji da postanem redateljica. Potiče me na nove projekte!

 

Dolaziš iz Belgije. Zašto si odlučila svoj rad prijaviti na festival u Hrvatskoj?

Britt: Slala sam film na razne festivale diljem svijeta i jako sam sretna što je prikazan na raznim lokacijama poput Hrvatske, ali i Australije, Japana, SAD-a, Brazila, Rusije itd. Nadala sam se da bi se moj film i priča mogli svidjeti međunarodnoj publici, a slanje na festivale u raznim zemljama je bio izvrstan način za ispitati tu tezu!

 

Jesi li pogledala neke druge filmove koji su sudjelovali na Star Film Festu? Želiš li neki izdvojiti i zašto?

Britt: Pogledala sam pobjednički dokumentarac “After Party” na festivalu u Tajvanu. Redatelj Viktor Zahtila i producent Marin Janković također su bili tamo, tako da smo se i upoznali. No tek sam kasnije shvatila da su i oni osvojili nagradu na Star Film Festu 2017. Stvarno mi se svidio njihov uradak, radi se o osobnoj priči, no možemo se s njom poistovjetiti jer nam je svima u nekom trenutku bilo slomljeno srce.

 

Ove si godine ponovno s nama, ali u nešto drugačijoj ulozi. Kakav je osjećaj biti dio žirija na festivalu na kojem si sudjelovala i pobijedila?

Britt: Velika mi je čast što sam pozvana kao član žirija! Nagrada može jako utjecati na redatelja i film, stoga ću vrlo ozbiljno pristupiti svome zadatku. Nisam imala prilike prisustvovati festivalu prošle godine kada sam pobijedila pa sam veoma uzbuđena što ću moći ove godine osjetiti atmosferu festivala jer ću biti dio događaja.

 

Jesi li već bila član žirija na nekom natjecanju? Kako gledaš na svoju ulogu?

Britt: Ove sam godine pozvana na još dva festivala kao član žirija, a na oba je moj kratkometražni film prikazan godinu ranije. No vjerujem da je svako iskustvo drugačije jer svaki festival ima svoju atmosferu, a ni dinamika u samom žiriju nije zanemariv faktor. Na svoju ulogu gledam kao na priliku za davanje podrške i ohrabrenja filmu i autoru filma!

 

Čime ćeš se voditi pri ocjenjivanju? Koji su elementi najvažniji da bi se film istaknuo u gomili drugih?

Britt: Osobno volim prizemljene i uvjerljive likove te filmove koji su vođeni pričom, ali koji me i dalje uspiju iznenaditi. Sviđa mi se kad autor filma uspije ostvariti potencijal svog koncepta. Ponekad filmovi imaju izvrstan koncept i možeš osjetiti toliko potencijala na početku, no na kraju on ostane nerealiziran. Kao gledatelj ostaneš nezadovoljan i želiš više! Stoga se nadam da ću pronaći film koji puno obećava od samog početka i na kraju premaši očekivanja koja si je postavio! No neću se previše oslanjati na te elemente. Ponekad ih film ima sve, no ipak ostanete ravnodušni. A ponekad nema nijedan, a oduševi vas. Pričekat ću i vidjeti kako će filmovi izgledati!

 

Koju poruku bi željela poslati mladim ljudima koji žele sudjelovati na ovogodišnjem Star Film Festu?

Britt: Nastavite stvarati! I gledajte puno filmova! Ne zato da biste kopirali tuđe radove (molim vas, nemojte), nego da biste shvatili zašto neki filmovi ostave dojam na svoje gledatelje i da biste otkrili što vam se sviđa. Analizirajte tuđe radove i primijenite naučeno na svoje projekte! Što vas je oduševilo u filmovima koje volite? Jesu li to pokreti kamere, likovi, priča, boje? Što god to bilo, razvijte to najbolje što možete za svoj film!