Kronika prvoga dana Star Film Festa

Svečanim otvorenjem u Starom gradu započeo je prvi dan četvrtog Star Film Fest-a u Sisku tijekom kojega su sisački ljubitelji filma i njihovi gosti uživali u projekcijama filmova.

Svečanost otvorenja započela je vožnjom vlakićem koji je polazio sa Trga bana Josipa Jelačića te goste dovezao do Staroga grada. Pri dolasku ih je dočekala izložba fotografija foto natječaja „Rascvjetani Sisak“ i izložba filmskih plakata Šesnić & Turković. Ugodnu atmosferu omogućili su Martina Sabljak na violini i Darko Ružec na gitari izvodeći klasične skladbe iz poznatih filmova.

Goste na otvorenju pozdravili su gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček i kum festivala glumac Goran Grgić. Riječ je prepuštena direktoru festivala Matiji Holjevcu i predsjednici žirija Ivoni Kundert. Gosti Star Film Fest-a ove će godine imati priliku pogledati 38 filmova, u kategorijama igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

Film koji je svečano otvorio festival je „Buffet Željezara“ sisačkog redatelja Gorana Devića, koje mu je ovo peto prikazivanje filma, ali po njemu najvažnije jer je pred njegovom publikom. U nastavku večeri gosti su uživali u filmskim projekcijama natjecateljskog dijela. Prikazan je igrani film  „Med i Mliko“ Marka Jukića, animirani film „Sirocco“ skupine autora  R. Garcia, K. Tarpinian, T. Lopez – Massy, A. Hug i L. Madec i dokumentarni film „Florian“ Daria Bukovskog.

Film „Buffet Željezara“ Gorana Devića prikazuje socijalnu situaciju u gradu Sisku. Bračni par u trećoj životnoj dobi napušta svoj posao ugostitelja i odlazi u potragu za boljim životom u Njemačkoj, te Buffet Željezara doživljava svoj krah.  Film prikazuje tešku životnu situaciju dvoje ugostitelja i ljudi koji žive u sisačkoj Željezari.

Igrani film  „Med i Mliko“ Marka Jukića prikazuje život mladića koji živi sa svojom bakom, te prodaje osvježavajuća pića na balotaškom terenu. Dane provodi sa svoja dva prijatelja koji besposličare i razgovaraju mahom o filozofskim temama i smislu života.

Animirani film „Sirocco“ skupine autora R. Garcia, K. Tarpinian, T. Lopez – Massy, A. Hug i L. Madec govori o mafijaškom vođi koji slavi rođendan. Njegova obitelj iščekuje njegovu smrt kako bi ga naslijedila, ali njegova životna sila je prejaka. Prilikom pokušaja atentata, nizom okolnosti njegova cijela obitelj, uključujući i njega umire spletom nezgoda.

Dokumentarni film „Florian“ Daria Bukovskog govori o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru koji dijele isti san – izbjeći komformizam slijedeći svoju viziju života. Njihove priče oblikuju simboličan put idealizma, samopropitkivanja i osobne bitke u pokušaju balansiranja snova i realnosti života u Hrvatskoj, zemlji koja boluje od egzistencijalne tjeskobe i gdje strast lako postane teret, a teret navika.

Video nulte kronike Star Film Festa emitiranog na HRT3 možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/StarFilmFestSisak/videos/1792238804123665/

Live streamove festivala možete na sljedećim linkovima:

Upoznavanje ekipe

Ususret otvorenju Star Film Festa