Lea Vidaković osvojila nagradu publike na Star Film Festu

Na prošlogodišnjem Star Film Festu nagradu publike odnio je film Sisters. Donosimo vam kratki opis razgovora s redateljicom Leom Vidaković .

Lea kaže za sebe da joj je , srećom, posao i hobi. Opisala bi se filmom Melancholia, Lars von Trier. U filmskoj industriji ženskim uzorom smatra Sofiu Coppolu, ali  i Ayako Tabata i Rose Bond koje se bave animiranim filmom i animiranim instalacijama.

Lea smatra da je još uvijek mali postotak žena koje rade u filmskoj industriji. Lei je drago što se u Hrvatskoj osjeća novi val filmskih autorica i ističe to kao vrlo pozitivnu stvar. Što se tiče filmskih kategorija dragi su joj dugometražni filmovi, posebno drame i kratkometražni animirani filmovi.  

Inspiraciju za stvaranje filma Sisters pronašla je u Belgiji, gdje je bila inspirirana Flamanskim slikarstvom zlatnog stoljeća. To su slike koje rado i danas gleda i upravo su je one inspirirale da napravi takav film u kojemu će te slike oživjeti i dočarati suptilnu atmosferu koju oslikavaju. Veseli je što je njen film dobio nagradu publike na prošlogodišnjem Star Film Festu, tim više što zna da je spore i suptilne filmove koje odlikuje odsustvo radnje izazov gledati na velikom platnu.

Znati da je publika ocijenila i izabrala takav film je za nju velika stvar. Žao joj je što nije mogla osobno preuzeti nagradu i biti dio Star Film Festivala, ali se nada da će u budućnosti i to ostvariti. Lea trenutno radi na doktoratu u Singapuru na temu fragmentiranih narativa u animiranim instalacijama. Njeno teorijsko istraživanje ima i praktični dio, što će biti višekanalna prostorna animacija u tehnici lutka animacije.