Mokri kolodij na Star Film Festu

Star Film Fest otvorio je prijave za sudjelovanje na prezentaciji starih tehnika razvoja fotografija “Mokri kolodij”. Prezentacija je namijenjena svim zainteresiranima, a prijaviti se možete putem obrasca: https://goo.gl/forms/U0ku8AnqE5zjgkSv2 sve do dana njezinog održavanja 1. rujna.

Voditelj prezentacije bit će poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina – Arbe koji se starim tehnikama stvaranja fotografija bavi zadnjih šest godina.

 

O radionici “Mokri kolodij”

Mokra kolodijska ploča stekla je veliku popularnost zbog svoje prirode kao dvofazni proces, negativ i pozitiv, pa je time omogućeno da se napravi veliki broj kopija pozitiva pojedinog negativa. Kasnije tehnologije potisnule su taj proces dobivanja fotografije ponajviše zbog njegove preosjetljivosti na prejako svjetlo i boje.

Tri glavna elementa ove tehnike su staklo kao nosioc negativa, kolodij kao medij (organska tvar, celuloza otopljena u nitroglicerinskim otapalima) te svjetlosno osjetljiva tvar tj. srebro nitrat. Ukratko opisani postupak: staklena ploča prekrije se kolodijem, zatim umoči u srebro nitrat te se eksponira i nakon toga razvija.

Bitno je da se staklo s kolodijem koje je postalo fotoosjetljivo stajanjem u  srebro nitratu eksponira u roku od desetak minuta kad je taj sloj još mokar, vlažan. Zato je ova tehnika i dobila naziv mokri kolodij.

 

Ukoliko smo vam probudili radoznalost, više o samoj tehnici i voditelju možete pogledati na videu (https://www.youtube.com/watch?v=ElEKDiRr5Mo).