Najava Star Film Festa

Početak rujna i ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama u Starom gradu. Star Film Fest je posvećen mladim umjetnicima od 18 do 35 godina čiji je program danas predstavljen predstavnicima medija.

Na predstavljanju programa sudjelovali su: generalni sponzor Star Film Festa je INA d.d., direktor sisačke Rafinerije Damir Butković, generalni pokrovitelj Grad Sisak –  pročelnik UO za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač, te partner projekta Turistička zajednica grada Siska – direktorica Miljana Borojević.

Organizator Star Film Festa Matija Holjevac smatra da je cilj festivala biti prva stepenica mladim umjetnicima da prikažu svoje filmove kako bi mogli krenuti na druge festivale. Mi smo taj cilj ispunili jer je film Govorna pošta koji je prošle godine pobijedio na SFF-u ove godine prikazan na festivalu u Puli .

Na treći po redu Star Film Fest, koji se održava od 1. do 3. rujna prijavljeno je oko 380 filmova od kojih je odabrano najboljih 40 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21.

 

I ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz brodom na otvorenje festivala u pitoresknoj utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19h na šetnici ispod pizzerije Gema). Na otvorenju će, između ostalih, biti prikazan Zvizdan, nagrađivani film redatelja i scenarista Dalibora Matanića, koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Novost ovogodišnjeg Star Film Festa su dječje matineje, koje će za najmlađe zaljubljenike u film biti prikazivane u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21, popraćene posjetom naše Zvjezdice i Mickey Mouse-a, te predavanja Duška Popovića o dječjem filmskom stvaralaštvu u funkciji javnog zdravstva.

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u video radionicama koje, kao i svake godine vodi Teo Vukšan, ali i u radionicama snimanja iz zraka, koje se po prvi puta održavaju u sklopu festivala, a vodit će ih Tomislav Šebalj. Prijave za radionice su otvorene do 22.08. a prijaviti se možete na stranicama Star Film Festivala.

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati i koncertima izvođača irske glazbe Begállta i sve popularnijeg sisačko-korčulansko-lošinjskog blues benda Rolin Humes u petak, a u subotu u pridruženom programu Kupskih večeri nastupaju Luky & Enigmatiko.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja do radionica i predavanja za posjetitelje su besplatni. Za radionice je bitno jedino prijaviti se na vrijeme.

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, sastoji se renomiranih hrvatskih filmskih stručnjaka – diplomiranog povjesničara filma Danijela Rafaelića, filmskog snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa, mlade zagrebačke kazališne, filmske i televizijske glumice Tare Rosandić koja se proslavila ulogom Petre u Zvizdanu, diplomiranog dramaturga Luke Rukavine koji je trenutno na doktorskom studiju filma, te Damira Čučića, redatelja, scenarista, producenta i montažera.

Završnu će večer Star Film Festivala biti proglašeni, osim pobjednika u filmskim kategorijama, i pobjednici foto natječaja „Stvarni Sisak“.

 

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak (1. rujna)

– 20:00 h – otvorenje Star Film Festivala (Stari grad Sisak)

– 21:00 h – projekcije filmova (Stari grad Sisak):

Govorna pošta │Leo Vitasević │Dignitas

Pozdrav │Vesna Mačković│ Ana Opali

Zvizdan │Dalibor Matanić│Kinorama

 

Petak (2. rujna)

– 09:30 h – video radionica │NKČ Vlado Gotovac Sisak, dječji odjel│

– 10:30 h – dječji program: Koko i duhovi│Kinorama│Kazalište 21│

– 11:00 h – radionica: Snimanje iz zraka │Kazalište 21│

– 15:00 h – predavanje Duška Popovića │Dječje filmsko stvaralaštvo u

funkciji javnog zdravstva│NKČ Vlado Gotovac Sisak, odjel za odrasle│

– 17:00 h – projekcije filmova │Kazalište 21│

– 21:00 h – koncert izvođača irske glazbe Begállta │vanjski prostor Kazališta 21│

– 22:45 h – koncert grupe Rolin Humes│vanjski prostor Kazališta 21│

 

Subota (3. rujna)

– 09:30 h – video radionica │NKČ Vlado Gotovac Sisak, dječji odjel│

– 11:00 h – radionica: Snimanje iz zraka │Kazalište 21│

– 10:30 h – dječji program: projekcija filma Zagonetni dječak │Kazalište 21│

– 13:00 h – predstavljanje i izložba filmskih festivala

– 18:00 h – završne projekcije i svečanost zatvaranja festivala│Kazalište 21│

– 21:00 h – koncert Luky & Enigmatiko │Pridruženi program Kupske noći│