Ovog rujna jedan glumac kazalište mijenja za mjesto u žiriju Star Film Fest

Vodili smo zanimljiv razgovor s glumcem Dadom Čosićem koji je ove godine član žirija Star Film Festa. Prenosimo vam dio zanimljivog i ugodnog druženja.

Od trenutka kada je upisao Akademiju pa sve do danas hrvatska kinematografija je napravila ogroman zaokret, smatra Dado. U početku studiranja smatrao je da je film isključiv, rezerviran za pojedince, za „uvijek istu ekipu“. Danas je situacija puno drugačija. Akademija je dala mnoštvo mladih talentiranih redatelja.  Drago mu je da mladi redatelji daju uloge mladim glumcima i tako stvaraju novu energiju. Hrvatska kinematografija je prestala biti  mizogina, pa se sve više žena bavi filmom. Novost u filmskom svijetu je otvaranje prema europskoj filmskoj struji. Sve smo prisutniji na velikim europskim filmskim festivalima.

Ponosan je kako se hrvatska kinematografija prekrasno razvija, a film uvijek treba ostati čist i ne padati pod utjecaj političkih struja. Kulturološki, geografski, tematski – najbliži mu je europski film. Mnogo je redatelja koji su u svoje vrijeme obilježili hrvatski film. Fedor Hanžeković, Nikola Tanhofer, Veljko Bulajić, Krsto Papić, Ante Babaja. Puno kasnije Rajko Grlić, Zrinko Ogresta, Hrvoje Hribar, Vinko Brežan, Lukas Nola, Ognjen Sviličić, Dalibor Matanić. Sjajne filmove snimaju Hana Jušić, Jasna Nanut, Sonja Tarokić. Mislim da najbolje tek dolazi. Većini filmova, festival je početak i kraj prikazivanja. Festivali su mjesta upoznavanja filmova, autora, ideja, poetika, stilova i zato je za mlade umjetnike neophodno da ih posjećuju. Dogodilo bi mu se da pogleda film nekoga za koga nikada nije čuo, a da ga taj film inspirira i otvori mu nove svjetove.

Pitanje je da li bi taj film ikada pogledao da nisam bio na festivalu. Dado kaže da do sada nije bio u žiriju festivala. Smatra da je to velika odgovornost i vjerojatno ju prije godinu dana ne bi preuzeo na sebe. Za Star Film fest je spreman preuzeti tu odgovornost i to ga iznimno raduje. Savjet koji upućuje mladim umjetnicima je vrlo zanimljiv : „Dopustite si da vam ponekad bude dosadno.“