Vrijeme je da Vam otkrijemo tko je zadnja zvjezdica našeg festivala

Došlo je vrijeme da Vam predstavimo Ivana Sikavicu, redatelja, scenarista i ovogodišnjeg člana žirija Star Film Festa. U nastavku Vam donosimo dio razgovora.

Ivan smatra da Hrvatska ima jako dobar kinematografski fond i sustav koji funkcionira utjelovljen u HAVC-u. Navodi da zbog toga nudimo sve konkurentnije filmove u odnosu na ostatak Europe i zato smo počeli biti vidljivi i na svjetskim festivalima. Osobno nema omiljenu filmsku kategoriju, nego radi ono što mu trenutno zaokuplja pažnju, što ga zaintrigira kod projekta ili mu je jednostavno izazov. Trenutno je zaokupljen realizacijom dugometražnog igranog filma.

Ne voli raditi liste najboljih filmova jer se po njegovom mišljenju one mijenjaju, ali prvi filmovi kojih se rado sjetito da su «Crnci» Gorana Devića i Zvonimira Jurića i nedavni «Ne gledaj mi u pijat» Hane Jušić. Po njegovom mišljenju najbolji trenutak naše mlade hrvatske kinematografije je osnivanje HAVC-a prije osam godina jer je, kako kaže, donio sustav koji je počeo davati plodove. Također navodi uvrštenje Zvizdana u jedan od programa Canneskog filmskog festivala koje smatra prijelomnim trenutkom za Hrvatsku jer je nakon dvadeset pet godina hrvatski film prvi puta ušao na filmsku mapu svijeta. Od toga trenutka nema festivala na kojem ne sudjeluje neki hrvatski film, bilo dugometražni ili kratkometražni.

Motivacija za sudjelovanje na Star Film Festu mu je sama živost festivala, upoznavanje novih mladih talentiranih ljudi i privilegij otkrivanja onoga što je dobro, maštovito i originalno. Svaka mogućnost i upoznavanje s novim mladim filmašima je dragocjena za njega. Naravno, tu je i odgovornost koja nije laka, ali joj se ipak veseli. „S obzirom da su festivali kratkometražnog filma jedina mogućnost i prozor u svijet za bilo kojeg filmaša, nema autora koji nije sretan s mogućnošću da prikaže film na festivalu, na velikom platnu, pred publikom – kaže naš redatelj, a mladim filmašima poručuje: „I sam priželjkujem dobre savjete, ali sam već naučio da od njih nema puno pomoći. Svatko ih sam treba naučiti i iskusiti kroz vlastiti rad. Rad, rad i samo rad. Uz takvu pripremu na temelju vlastitog iskustva, sve ostalo će doći samo po sebi.“